onsdag den 25. marts 2015

Il Duormos kuppel og generelt om bygningskonstruktion


Hvordan kunne man på den tid, opføre en sådan mesterlig konstruktion som Il Duormo?

  • Hvordan kan den kæmpemæssige kuppel holde sig oprejst?
  • Hvorfor byggede man Il Duormo?

Kuplen



   Da man skulle til at bygge kuplen diskuterede arkitekterne hvorvidt, man skulle bygge den som spidsbue eller halvcirkel. Argumenterne for en halvcirkel lød på at halvcirklen var den stærkeste da hele bygningen var centreret om et punkt modsætning til spidsbuen. Samtidig skulle halvcirklen ikke kunne falde sammen da kilerne der bandt tagstenene sammen ikke kunne skubbes ud fordi de lå således at de forstærkede hinanden og derved ikke kunne skubbes fra hinanden.
   Det helt store spørgsmål er hvordan det lykkedes arkitekterne at bygge disse flotte bygninger der stadig står den dag i dag uden at kunne beregne bygningsstatikken. Byggerier som kuplen kunne lade sig gøre, fordi man i årtusinder mundtligt havde videregivet viden omkring byggehåndværk. Arkitekterne kunne altså bygge disse mesterværker i ud fra erfaring, intuition og ren og skær genialitet, og netop fordi denne viden om arkitekturen er videregivet mundtligt er der ingen skriftlige beviser for disse metoder. Vi kan således kun gætte os frem.

Det endelige design af kuplen, blev en spidsbue. Man fandt frem til at denne var den stærkeste, da man begyndte at regne på skidtet.
Cirkelbuen ville ikke kunne holde sig selv oppe, som vist ovenfor.

Spidsbuen der blev brugt i stedet, er en såkaldt femtedels bue. Den er kaldt sådan fordi, spidsbuen dannes af to ens cirkelbuer, hvis radius er 4/5 af spidsbuens diameter.








Et stort spørgsmål har været hvordan det har været muligt at opmure en sådan flade med tilstrækkelig præcision. Murstenene brugt i konstruktionen ligger på en helt bestemt måde. Dette gør de for at undgå at de gled mens mørtlen stadig var våd. Murstenenes placering har også bidraget til kuplens egen styrke.
   Disse mursten er lagt i et ''sildebens mønster''. Et sådant liggistik 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar