onsdag den 25. marts 2015

Niels Steensen


Anne, Ovia og Ida

Problemformulering:

Hvem var Niels Steensen?
-Hvad blev Niels Steensen kendt for og hvem var han som person?
-Hvad undersøgte og opdagede han?
-Hvordan var hans liv påvirket af hans religion?

Hvem var han og hvad blev han kendt for?
Niels Stensten blev født ind i en Guldsmedefamilie i København i 1638. Han startede i skole i Vor Frue Skole, hvor han derefter studerede medicin på Københavns universitet fra 1656-59. På sin dannelses rejse til Amsterdam opdagede han ørespytkirtelens udførelsesgang, under den første dis-sektion som han havde fortaget alene. Derefter rejste Niels Steensen videre til Leiden, hvor han arbejdede videre med kirtelstudierne, her beskrev han tårekirtlernes udførelsesgang. Han beskrev også, at ørevoks kommer fra små kirtler i øre­gangen, og at kirtelsekreter og mælk er filtrater fra arterielt blod. Niels Steensen startede på at beskrive musklernes struktur og erklærede kategorisk, at hjertet er en muskel. I 1664-65 opholdt han sig i Paris hos videnskabsmænd. Hans dissektioner havde vagt opsigt. Det var også her at han holdte sit foredrag om hjernen. Han rejste videre til Fi-renze. Hvor han arbejde med indførelsen af kronologi i geologi, palæontologi og krystallografi. Niels Steensen var blevet en berømt videnskabs mand. Som 37 årig blev han præsteviet og han lag-de naturvidenskaben på hylden for altid, og blev en religiøs person.


Hvad undersøgte og opdagede han?

Niels Steensen arbejde begyndte i 1600-tallet hvor der var enorm kaos i naturvidenskaben. Forskere arbejdede med flere forskellige fag og havde ikke reelle metoder til at bevise deres  konklusioner.
Steensen havde læst det meste, hvad der var om naturvidenskab, mens han gik på universitetet i København. Han mente, at naturvidenskaben var en rodebunke, som manglede orden og stringens. Han begyndte derfor tidligt at interessere sig for, hvordan man kan opnå sikker viden, og hvordan forskere kan beskytte sig mod både egne og overleverede fejltagelser.
Han blev den første til at konkludere, at for at have et sikkert naturvidenskabeligt resultat skal man have både teoretisk analyse (fornuft), samt emperi (konkrete undersøgelser).
Naturvidenskaben fremtidige succes skyldtes denne vekselvirkning mellem teori og praktiske undersøgelser.
Derudover var Steensen også bag udelukkelsen af religiøse argumenter i videnskab. Dette var en stor omvæltning både for samtiden og i forhold til hans egen dybe religiøsitet. Niels Steensen har eftersigende sagt: ”Sand naturvidenskab er den højeste lovprisning af Gud”. Han siger altså, at hvis der er uoverensstemmelse med biblen og sikre naturvidenskabelige resultater, så er det biblen, der tager fejl.
Han påviste også utilstrækkeligheden ved reduktionismen, og krævede dermed at problemer skal forstås i sammenhæng og ikke kun hver for sig. Tidligere havde den franske filosof Descartes konkluderet, at få at løse en kompleks problemstilling, skal man bryde den op i flere mindre problemer og løse dem enkeltvis. Steensen gør oprør med dette, da han mente at det var nødvendigt at de reducerede problemer ses i sammenhæng for at få en helhedsopfattelse.
Udover Stenos teoretiske oprydning i naturvidenskaben gjorde han som tidligere nævnt også store opdagelser indenfor anatomien. Desuden dissekerede han menneskehjerner, og gav den første naturtro beskrivelser af hjernens anatomi. Dette fremlagde han blandt andet på et hjerneforedrag i Paris.
Rygtet om Steensen opdagelser nåede også frem til Medicierne i Firenze. Storhertug Ferdinand bad ham om en forklaring på fossiler. I sine undersøgelse dissekerede han blandt andet et hajhoved, og det viste sig, at dens tænder var identiske med nogle fossiler, der ofte blev fundet i Italiens bjerge. Efter hans fossilundersøgelse var færdige, bad Storhertugen om en forklaring på Jordens skabelse. Det lykkede kun Niels Steensen at fremstille en foreløbig forklaring. Hans undersøgelse fremlagde en forklaring om Jordens Skabelse, der var så anderledes, end hvad samtiden troede på, at ville ingen tro ham, hvis han udgav det.  

Hvordan var hans liv påvirket af hans religion?
Niels Steensen var opvokset i det ortodokstlutheranske Danmark som en stærkt troende, men konverterede senere hen til katolik i Italien. Den største påvirkning til dette kom fra hans samtaler med gode katolske venner i Firenze, især med søster Maria Flavia fra Annalenaklostret og med hustruen til Lucca’s ambassadør I Firenze, Lavinia Arnolfini og dermed nærmede Niels Steens sig den katolske tro og konventerede i 1667. Konversionen medførte blandet andet en tilbagevenden til fædrelandet umuligt. Han nåede dog ikke til ende med sine studier, hvilket blandt andet skyldes at han i 1675 opgav naturvidenskaben til fordel for præstegerningen. I de sidste år af sit liv tjente Niels Steensen som biskop og præst i Münster, Hamburg og schwerin. Niels Steensen ligger nu begravet i San Lorenzo kirke i Firenze



Ingen kommentarer:

Send en kommentar